05.01.2021

Koliko stane izdelava spletne strani

Koliko stane izdelava spletne strani

Koliko vas bo stala izdelava spletne strani?

Več je dejavnikov, ki vplivajo na to, koliko stane izdelava spletne strani. V tej objavi si lahko preberete koristne informacije o tem, koliko stane izdelava spletne strani in ostale napotke, ki vam bodo pomagali pri pametni izbiri, da izdelava spletna stran ne bo le sprejemljiva in cenovno ugodna, temveč boste plačali in dobili tisto, kar res potrebujete, brez nepotrebnih dodatnih stroškov.

Če si želite preprosto izdelavo spletne strani z glavno stranjo in okvirno štirimi podstranmi in brez drugih želja bo ponudba zanjo znaša okoli 200-400€, vendar boste težko našli izvajalca storitve, vprašljiva pa sta tudi kakovost in rok izdelave. Realna in upravičena cena za izdelavo spletne strani, ki jo lahko pričakujete za izdelavo spletne strani, se giblje med 600 in 1.200 €, medtem ko vas bo predloga po meri stala od 2.000 € dalje in vse do 10.000€ (odvisno od želja in specifikacij projekta).

V času epidemije koronavirusne bolezni so številna podjetja videla priložnost v vstopu na splet, kar je agencijam in strokovnjakom, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani, naložilo več dela, zato so precej zasedeni in zaposleni. Posledično so roki izdelav daljši in tudi cene spletnih strani (vsaj ponekod) višje.

Najcenejši način je, da prevzamete vajeti v svoje roke in spletno stran izdelate sami. Koristne napotke najdete na spletu - kako brezplačno in samostojno izdelate spletno stran, pri čemer vam seveda ni treba obvladati programiranja. Za izdelavo spletne strani lahko namreč uporabite odlične in preproste platforme, na primer WordPress in Drupal, medtem ko ostale večini odsvetujemo. Če želite, da je vaša spletna stran profesionalna in da za nekdo redno in sistematično skrbi, potem izberite našo platformo DIGI s pomočjo katere imate zagotovljenega tudi osebnega skrbnika, ki skrbi za spletno stran vašega podjetja.

Na končno ceno izdelave spletne strani vplivajo različni dejavniki.

Več informacij

Koliko stane gostovanje spletne strani?

Gostovanje spletne strani si lahko predstavljate kot računalnik, v katerem je shranjena vaša spletna stran. Z drugimi besedami to imenujemo tudi strežnik. V praksi gre za disk oziroma računalnik, na katerem so shranjene datoteke spletne strani, ki se nato pošiljajo na računalnik uporabnikov. Večini spletnih strani zadostuje »shared« oziroma deljeni strežnik, katerega okvirna cena je 5€ mesečno. Zahtevnejše spletne strani zahtevajo zmogljivejše strežnike in običajno VPS (Virtual Private Server), ki ima rezervirana sredstva za spletno stran oziroma trgovino, za kar boste odšteli najmanj 30€ mesečno (brez vzdrževanja). Zaenkrat priporočamo slovenske ponudnike storitev gostovanja, zlasti če v prvi vrsti nagovarjate uporabnike v Sloveniji. Prevelika oddaljenost strežnika od uporabnikove lokacije povzroča počasnejše nalaganje strani, hkrati pa jo tudi Google nekoliko »kaznuje«.

Več informacij

Koliko stane domena za spletno stran?

Izberite lokalno domeno, saj jo imajo iskalnik raje. Izberite domeno, ki s končnico cilja na lokacijo vaših uporabnikov. Če je vaš cilj Slovenija, izberite domeno .si, če ciljate globalno, potem raje izberite domeno .com. Tako bodo uporabniki in iskalniki takoj vedeli, kam ciljate. Cena domene spletne strani se giblje med 10 in 20€, odvisno od ponudnika in končnice. Obstajajo tudi »rabljene« oziroma potekle ali že zakupljene domene, ki lahko stanejo več kot 100 € ali 1000€. Nakup te domene predstavlja določeno stopnjo tveganja, saj je možno, da je bila domena uporabljena za goljufije ipd, zato vam priporočamo izbiro nove domene za vaš spletni nastop.

Koliko stane izdelava spletne strani je odvisno tudi od vrste domene, ki jo izberete.

Več informacij

Kolikšna je cena grafičnega oblikovanja spletne strani?

Uporabite lahko grafične predloge spletne strani. Le-ta je oblikovno in funkcionalno vnaprej izdelana spletna stran z »demo« vsebino, ki jo ustvarjalci nato nadomestijo in prilagodijo zahtevam posamezne stranke. Te predloge je mogoče kupiti na WordPressu, Magentu, Drupalu in drugje. Njihova cena je zelo odvisna od orodja, ki ga želite uporabljati za izdelavo spletne strani. Za lažjo predstavo na WordPressu stanejo okoli 40–60 €, na Magenti 80–90 € itd. Moduli ali vtičniki omogočajo razširitev funkcionalnosti spletne strani, kar vključuje možnosti različnih vrst plačil, spletno analitiko, optimizacijo spletnih strani ali druge (naprednejše) funkcionalnosti. Če se želite resno lotiti spletnega nastopa vam priporočamo našo platformo DIGI, ki je namenjena za poslovne uporabnike in zajema podporo vašemu spletnemu nastopu. Grafično podobo spletne platforme prilagajamo glede na potrebe stranke in splošne želje po grafičnih dodelavah.

Koliko stane izdelava spletne strani je odvisno tudi od investicije v grafično podobo spletne strani.

Več informacij

Koliko stane izdelava spletne strani po meri?

Izdelava spletne strani po meri lahko znaša od 1.500€ naprej. Postavitev spletne strani bo terjalo večjo časovno investicijo, končna storitev je seveda odvisno od izvajalca storitve in vaših želja. Cene izdelave spletne trgovine se gibljejo od 700€ (WordPress + Woocomerce) navzgor, vendar morate vanjo sami vnašati izdelke oziroma pripraviti uvoz. Cene spletne trgovine Magento se začnejo že pri 1.500 €, vendar je znesek običajno nekoliko višji, hkrati pa od vas zahteva pripravo uvoza izdelkov oziroma vnos le-teh. Ne smete pozabiti še na stroške programiranja oziroma prilagoditev po meri, ki se računajo po uri, medtem ko je tarifa odvisna od strokovnjaka, običajno pa znaša od 50 € na uro dalje. Če imate v zvezi z izdelavo spletnih strani še kakršnokoli vprašanje, se obrnite na nas in poskušali vam bomo zagotoviti potrebne informacije. Vsekakor je izbira platforme DIGI za vašo spletno stran optimalna izbira.

Koliko stane izdelava spletne strani po meri je odvisno od čisto vseh faktorjev, ki zajemajo izvedeno rešitev.

Več informacij

Koliko stane izdelava spletne trgovine?

Pri spletni trgovini je zadeva nekoliko drugačna, saj je cena izdelave odvisna predvsem od števila izdelkov in kategorij. Število izdelkov v spletni trgovini do določene mere odloča o tem, katera platforma (Magento, WooCommerce, Shopify itd.) bo ustreznejša. Cene vzpostavitve spletne trgovine so lahko posledično lahko višje ali nižje. Spletne trgovine, ki so izdelane na Magentu, pomenijo sicer višjo začetno investicijo ter dražje vzdrževanje, upravljanje in gostovanje, vendar so primernejše za kompleksnejše in obsežnejše spletne trgovine. Če upoštevamo začetno ceno, so najpreprostejše in najugodnejše spletne trgovine Shopify. Kasnejše nadgradnje, funkcionalnosti in nasploh delovanje pa so nekoliko dražji. WooCommerce je verjetno najcenejša možnost, primerna za okoli 1.000 izdelkov, zahteva tudi najcenejše vzdrževanje in upravljanje. Njena največja prednost je, da jo lahko večina skrbnikov upravlja povsem samostojno, torej imajo proste roke. Če želite za svoj posel profesionalno spletno rešitev v obliki spletne trgovine uporabite platformo DIGI.

Več informacij

Najcenejša pot do funkcionalne spletne strani

Glavni cilj izdelave spletne strani je njena dolgoročna funkcionalnost. Izdelava spletne strani je časovno potratna, zato vsekakor ni smiselno vlagati dragocenega časa v spletno stran, ki bo kmalu potrebovala ali celo zahtevala »preureditev«. Podjetja potrebujejo jasno predstavitev storitev, izdelkov in poslovanja, hitrost in prilagojenost mobilnim napravam, torej spletno stran, ki bo omogočala visoke uvrstitve v iskalnikih, hitro nalaganje in cenovno dostopne prilagoditve pristajalnih strani. Zavedati se morajo, da bodo morda prej ali slej želela spletno oglaševanje, na primer Google Ads in Facebook Ads, ali optimizacijo spletne strani za prve položaje na iskalniku Google. Brez pravih obiskovalcev namreč spletna stran ne bo ustvarjala prometa.

Koristni nasveti za izdelavo spletne strani

V nadaljevanju najdete nekaj koristnih nasvetov za izdelavo spletne strani. Vsaki stranki, ki razmišlja o prenovi ali izdelavi spletne strani, svetujemo naslednje:

 1. Če imate možnost, izberite našo namensko platformo DIGI.
 2. Vprašajte se, kako boste pridobivali obiskovalce spletne strani
 3. Na podlagi lastne presoje izberite ustrezno domeno.
 4. Osnova za izdelavo spletne strani naj bo profesionalna predloga.
 5. Spletno stran načrtujte na podlagi podatkov o iskanjih (Google Ads Keyword Planner) in oblikujte njeno strukturo.
 6. Ko nalagate slike, jih optimizirajte za splet.
 7. Ne varčujte z besedili.
 8. Pomembna je optimizacija spletne strani za iskalnike. Platforma DIGI zajema ključne in bistvene komponente potrebne za uvrščanje v spletnih iskalnikih.
 9. Namestite tudi Google Search Console in indeksirajte stran
Koliko stane izdelava spletne strani

Kaj moram paziti pri izdelavi spletni strani?

 • Izdelave spletne strani ne zaupajte »znancu«, ki je slučajno že izdelal spletno stran. Tovrstni projekti se običajno zaključijo čez leto dni, rezultat pa je polizdelek, ki ne služi svojemu namenu.
 • Spletne strani ne izdelujte na Wixu, ki sicer omogoča brezplačno izdelavo, dokler je na vaši spletni strani reklama za Wix, ko želite nekaj več, pa je bistveno dražji in bolj omejen kot WordPress.
 • Ne varčujte preveč pri gostovanju in sorodnih zadevah, kot je SSL.
 • Spletne strani ne izdelujte na brezplačni predlogi, saj vam bo delo vzelo dvakrat več časa, na koncu pa boste ugotovili, da potrebujete profesionalno izdelavo spletne strani.
 • Dizajna ne postavljajte na prvo mesto; čeprav je pomemben, je funkcionalnost še pomembnejša
 • Vse profesionalne predloge so dizajnersko dovršene in izpopolnjene.
 • Ne poskušajte svetovati strokovnjakom, saj bolje razumejo, kaj potrebujete in česa ne.

RAZMIŠLJATE O IZBOLJŠANJU
VAŠIH SPLETNIH AKTIVNOSTI?

Posredujte nam svoje zahteve
in pripravili vam bomo ponudbo.

Oddajte povpraševanje

Ali je izdelava spletne strani dovolj?

Večina naročnikov spletnih strani želi s postavitvijo spletne strani uresničiti raznorazne poslovne cilje, največkrat začetek prodaje izdelkov oziroma storitev ali povečanje prodaje. Večina kmalu naleti na težavo, tj. premalo obiskovalcev, česar si seveda ne želijo. Zato se lastniki spletnih strani srečajo z digitalnim marketingom, ki jim ponuja več možnosti.

Kako povečati obisk spletne strani?

Glede na vrsto dejavnosti, s katero se ukvarjajo, lastnikom spletnih strani priporočamo različne kanale, ki bodo po našem mnenju boljši in donosnejši. Med njimi so optimizacija spletnih strani, oglaševanje, ki ga omogočajo nekateri spletni velikani (Google, Facebook, Instagram in LinkedIn), in oglaševanje na večjih (slovenskih) portalih, kot so RTV SLO, Siol ipd.

Če podjetju uspe povečati obisk spletne strani in pridobivati prave uporabnike svojih storitev, bolje in lažje uresničuje svoje cilje. Raziščite možnosti za povečanje obiska spletne strani, saj vam bodo le koristile.

Podjetje vam bo hvaležno!

Povzetek

Če vas je ideja o vstopu na splet navdušila in jo želite uresničiti, je le še vprašanje časa, kdaj boste napotke, ki ste jih dobili v pričujočem članku, začeli upoštevati. Svetujemo vam, da pred začetkom nastajanja spletne strani dobro premislite, kako se je boste lotili. Raziščite vaše želje in pričakovanja, pa tudi predlog o vaših finančnih zmožnosti bo dobrodošel, da vas lahko optimalno usmerimo na splet. Izbirajte med izvajalci storitev, ki se vam bodo najbolj prilagodili ter razumeli vaše delo in zahteve. Izdelava spletne strani, ki jo potrebujete, namreč zahteva ponudbo po meri. Čeprav so vse cene izdelave spletne strani, navedene v tem članku, povsem realne, mnogi kupci tovrstnih storitev potrebujejo več in nekateri manj.